Gudinnan i köket

Sitter fast i korv- och makaronträsket. En uppryckning måste ske. Bestämmer mig för att lägga om stil och bli en gudinna i köket. Som Nigella.

Det får bli senare, vardagen tränger sig på. Bolibompa har redan börjat när vi kommer hem, favoritserien missad förstås. Höjdarkväll, man blir verkligen inspirerad till att ställa sig vid spisen.Den lille gråter, den store har låst in sig på sitt rum för jag bad honom göra läxan.

Telefonen ringer just som spenaten har tinat och börjar rinna ner i besticklådan. Pratsjuk kompis.

– Vi måste träffas nån gång.

– Visst, när i hela friden då? Du, kan jag ringa dig lite senare, om femton år eller så.

Varför ringer ingen och stör Nigella mitt i maten? Och var är hennes tjuriga barn? Att det ska vara så svårt att vara en gudinna i köket. Laga mat, snabbt, effektivt och samtidigt vara tjusig. Det verkar så himla enkelt.

Alla fina redskap som Nigella så praktiskt har stående framför näsan, dom har jag längst in i översta skåpet. Eller i en kartong på vinden. (Var har ni er glassmaskin, råsaftcentrifug och potatisskalaren Ingrid?)

Och vem diskar allting? Samtidigt som hon torkar golvet efter barnen, svarar i telefonen, startar tvättmaskinen och gör rent spisen. Rekvisitören säkert, samma människa som passar barnen medan Nigella passar grytorna.

När korven bränt fast i stekpannan, potatisen är sönderkokt och pulversåsen tagit slut, då ger jag upp.

Felet är att Nigellas program är inspelade i hemmet. Eller åtminstone ger sken av att vara hemma. Man lockas tro att detta är en vanlig vardagsmiddag i en småbarnsfamilj. Med en ensamstående mamma dessutom!

Hur skulle jag själv agera om jag fick göra matlagningsprogram i TV?

Jo, jag visar verkligheten som den är. Barnen slåss, klädhögarna väller in från dörren till tvättstugan, kameramannen snubblar på en leksaksbil och svär i direktsändning. Allt medan jag elegant visar hur man får en falukorvsring att räcka till tre härliga middagar.

– Kosta gärna på er en korv av god kvalité.  Första dagen ugnsstekt falukorv med potatismos. Hemlagat såklart. Det gör man bäst av gammal potatis. Är det sommar och endast färskpotatis finns i grönsaksdisken, prata med er handlare.

Där ler jag skälmskt och blinkar med ena ögat mot kameran.

– Han har säkert lite vinterpotatis liggande på lagret. Längst in. Billigt. Groddarna är bara att skala bort.

– Dag två gör man korv stroganoff med ris. Koka dubbelt så mycket ris som det går åt. Som sparas till korvrisotton dag tre.

Ler igen.

– Sedär, tre vardagsrätter, snabbt, billigt och …  underbart gott.

Leendet känns inte riktigt äkta här. Det får gå ändå. Orkar inte med fler omtagningar.

Vem skulle titta på ett sådant program?

Inte jag.   

Annonser

En reaktion till “Gudinnan i köket

  1. Glassmaskinen fick Henrik. Råsaftcentrifugen fick en granne som tack för att de passar Polly, samt att de funderade på att köpa en. Ingrid samsas med hydroforen och varmvattenberedaren, den finns längst in på en hylla sedan flera år. Så var det där om korv!!!! En berömd köttfärssås gjord på korv kan du lämna recept på 😉 Den glömmer vi aldrig 😉

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s