2018-01-06

IMG_2231

”Det finns inget som är så tröstande som en bit chokladtårta”. Replik, som jag minns det, ur ett av Nigella Lawsons matprogram som jag hungrigt slukade för 10-15 år sedan. Denna kvinna fascinerade mig, hon var änka med två små barn och precis så tjusig och duktig som jag själv önskade vara. Istället satt jag i TV-soffan i långkalsonger och t-shirt, med två små barn som jag utfodrade  med micromat. Det här var en trist period i livet, det gällde mest att överleva dagen. Framför allt för maken som då förde sin egen kamp, isolerad i ett rum på Universitetssjukhuset i Linköping.

Det fanns inte mycket vi därhemma kunde göra mer än att hålla oss vid liv. Mat är för all del nödvändigt då, men andra saker blev ännu viktigare. Att skratta åtminstone någon gång under dagen piggade upp oss. Vi tittade mycket på TV, larviga klipp på folk som ramlar, trillar i vattnet eller tappar byxorna. Svårt att hålla sig för skratt hur fånigt det än var.

På nätterna när pojkarna somnat skrev jag. Bara roliga saker, det svåra var för svårt. Skrev och skrattade, när jag läste igenom det dagen efter. Eller drog åtminstone lite på munnen. Många tankar och minnen blev det, en del kan ni läsa under fliken ”Kåserier”. Ett av kåserierna handlar just om Nigella, som förmodligen var lika olycklig och nere som vi andra emellanåt. Hennes förste make gick bort i cancer, min man överlevde.

När han kommit hem började vi så småningom återvända till livet och vardagen. Vi slutade titta på TV, det fanns mycket annat som var roligare. Och viktigt. Att få familjen på fötter, särskilt maken som då vägde 60 kg, inte mycket när man är nästan 190 cm lång. Jag började åter intressera mig för matlagning, några av favoritrecepten kommer ni att hitta här på bloggen, se ”Recept”.

Idag blir det nog pasta med halloumi och ärtpesto, enkelt och gott. Med utrymme för variation beroende på vad jag hittar i kylskåpet. När det gäller recept kan man låta fantasin flöda. Dagens recept tillägnas min granne Mia, som fanns där under den trista tiden och fortfarande är en värdefull person i mitt liv. Det är hon som lärt mig tycka om både halloumi och ärtpesto, och en massa annat gott i livet!

PS. chokladtårtan på bilden fick jag på en födelsedag för några år sedan. Kan bara säga att det ligger en hel del i vad Nigella sa 😉

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s