JOBBDRÖMMAR

IMG_0093

Redan som liten bestämde jag mig för att bli journalist. Eller veterinär. Eller statsminister.

Eller reseledare. Eller vadsomhelst. Helst ridlärare.

Inför gymnasievalet erbjöds jag ett anlagstest eftersom syo-konsulenten tyckte planerna spretade något. Resultat blev att jag skulle arbeta med människor. Tyckte han.

Så jag började läsa ekonomi och träffade inte en kotte, utan förlorade mig i siffrornas värld. Det var lätt att få jobb och efter en vecka på LM:s (numera Ericson) redovisningsavdelning insåg jag att just detta ville jag inte göra.

Började se mig om efter vadsomhelst. Sökte in på Sjöbefälskolan, jobbade extra som ridlärare och reseledare. Funderade på att bli socionom eller speditör. Veterinär verkade jobbigt med en lång utbildning på vatten och bröd. Studielitteraturen var svindyr och väldigt svår att förstå. Dessutom med alldeles för många äckliga bilder.

Såg en annons i Göteborgs-Posten om att LFV söker aspiranter. Utan att riktigt veta till vad slängde jag iväg en ansökan. Sextonhundra sökande, massor av tester. Klarade de första och när det bara var hälsoundersökningen kvar började jag hoppas på att bli antagen till en av de tolv platserna. Fortfarande lite oklart till vad.

Helgen innan jag skulle genomföra de medicinska proven deltog jag i en hopptävling med en ytterst ovillig häst och fick en hel trippelbarr över mig. Bommarna ser på håll ut att kunna blåsas ner av minsta vindpust, men de är väldigt tunga kan jag tala om. Och hårda.

Det var med nöd och näppe jag tog mig upp för trapporna till Flygmedicinska undersökningscentralen i Stockholm, men det gick. Jag klarade jag det ena provet efter det andra trots att jag var stel och blåslagen. Istället för att sy in någon för misshandel tog de in mig på utbildningen.

Flera år senare var jag färdigutbildad flygledare. Och har så förblivit.

Slutvelat.

Inget ont om anlagstester, men största delen av mitt fyrtioåriga arbetsliv har jag tillbringat inlåst i ett torn utan att träffa en enda människa mer än kollegan bredvid. Och stortrivts med det.

Hörde du det, syokonsulenten?

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s