Vårt grannland i söder

 

Ojcow

Bilden på mannen med häst och vagn kunde lika gärna vara tagen på sjuttiotalet då jag besökte Polen första gången. Inte mycket verkar ha ändrats. Men hallå? Vad gör han? För fyrtio år sedan hade han kliat sig i örat. Nu pratar han förmodligen i mobiltelefon. Saker och ting förändras, både här och där.

Det jag minns mest från min första resa till vårt grannland Polen är kommunismen och koldimman. Båda låg som ett lock över landet, men det fanns ljusglimtar. I de vänliga människorna som ändå trodde på framtiden. Och var beredda att kämpa för den. På åttiotalet följde strejker och undantagstillstånd, ingen rolig historia. Auschwitz är ett annan oerhört tragisk historia som förknippas med Polen. Det är numera ett av landets mest besökta turistmål som drar två miljoner besökare per år dvs en halv miljon fler än de människor som dog där. På Tripadvisor (min husguru när jag planerar en resa) hittar man omdömen om koncentrationslägret under Sevärdheter – populäraste saker att göra i Polen. Det känns märkligt.

Men detta tänker jag inte på en vacker vårdag i Ojcow, landets minsta nationalpark några mil utanför Krakow. Stadsbornas lilla utflyktspärla, som de verkar bevara som en egen liten hemlis. Inte många utländska turister hittar hit, däremot vimlar det av polska familjer och vandrare som njuter av den fina naturen.

Här finns skog, berg, slott, picknickområden, restauranger, kalkstensgrottor och häftiga raukliknande formationer. Och en farbror med häst och vagn. Han kör folk med trötta ben och trötta barn runt i området, hästen är välskött, ordentligt skodd, seldon och kärra i fint skick. Det känns bra. Förmodligen är kusen självförsörjande, det kostar en slant att åka med. Förtjänsten kan farbrorn ha investerat i ytterligare hästkrafter som inte går på havre och hö. Den står parkerad bakom stallet, silverfärgad och blänkande. Kanske drar han till stan och extraknäcker som kvällskusk i Stare Miastro, där sagolika vagnsekipage står på rad vid torget.

B01545E5-C4C1-486A-AA6E-205A06B66DDA

Krakows gamla stadskärna är vacker, där gör stadsborna inte mycket för att hålla turisterna borta. Tvärtom, det vimlar av restauranger, butiker, cafeér. Nöjeslivet är omfattande och lyckades man inte riva ner staden under kriget så ska den väl lyckas stå pall för festfolket också.

Det är byggen och renoveringsarbeten på gång överallt. Jag trodde att alla polska byggarbetare är i Sverige, Tyskland och Norge för att förtjäna sitt uppehälle. Vilket visar sig vara ganska nära sanningen, polska migrationsverket har de senaste åren utfärdat över en miljon arbetsvisum till ukrainare. Flyktingar eller arbetskraft i ett land där konjunkturen går för högtryck? Det är frågan som EU vill ha svar på och polska myndigheter glider med svaret.

Fast det tänker jag inte särskilt mycket på under denna resa. Jag vill koppla av, gärna på en trevlig uteservering, äta gott, strosa tryggt, bo på ett anständigt hotell och ha intressanta utflyktsmål inom räckhåll. Gläds över bra och låga priser, vilket gör att vi turister kan unna oss det mesta.

Ännu gladare blir jag den dag alla invånarna i landet också kan det.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s